četvrtak, 3. veljače 2011.

Pita sa sirom,spinatom,krompirom......



Tijesto
• 500 g glatkog brašna
• 3 dl mlake vode
• 5 VŽ ulja
• 1 MŽ soli
Od vode, brašna ulja i soli zamjesite glatko tijesto.
Tijesto zamjesite prvo mikserom, a poslje svakako rukama, čim ga duže mijesite rukama, bit će elastičnije i lakše će se razvlačiti.
Umješeno tijesto namažite uljem, pokrijte i ostavite na hladnom da odmori.








Tijesto stavite na stolnjak kojeg ste posipali brašnom.  Prvo raširite tijesto
rukama, tako da ga jednom rukom pridržavate, drugom povlačite na van i tako u krug. Možete u sredini pritisnuti rukom, a sa drugom ga primiti za rub i povlačiti prema sebi.
Kada dođete do točke da se tijesto na ovaj način više ne može širiti, podvucite ruku pod tijesto i sa raširenim dlanom, kao da milujete, lagano vucite prema sebi. Drugom rukom samo pridržavajte tijesto da se ne preklopi.
Što se više tijesto širi to je prema rubu tanje, zato počinjite dlanom povlačiti uvijek sve dalje i dalje od sredine da bi tijesto bilo ujednačene debljine.
Došavši do kraja, samo lagano rukama izvucite rubove, tijesto ne trba biti deblje od 2 milimetra.
Puca li vam tijesto pri razvlačenju, znači nije dosta elastično, premjesite ga još jednom DOBRO rukama. Moguće da se neće dati mjesiti zbog ulja, tada morate sve iz početka.


• 500 g sviježeg sira
• 1 dl vrhnja
• 2 VŽ ulja
• 1 MŽ soli
• 2 jaja

Jaja, sir i vrhnje posoliti te dodati ulje, izraditi glatku smjesu.
Smjesa ne smije biti gusta ni rijetka.
Ako je sir bio suhlji dodajte više vrhnja i obratno.Smjesu sira ravnomjerno raspodijelite na tijesto. Pokapajte sa sa uljem.Uhvatite rub krpe, te pažljivo zarolajte tijesto.Rolanu sirnicu položite na pleh za pečenje. Možete je peći u komadu ili je narezati, recimo jednim tanjurom(da bi se pri rezanju spojili rubovi, da ne curi sir).
Ako volite hrskavu koricu, ostavite tako, ako pak volite mekanu koricu namažite sirnicu iz vana smjesom vrhnja i jaja.Pecite na 190°C cca. 30-40 min.

Za mene je ovo bio pravi izazov.Svaki moj prijasnji pokusaj da umjesim glatko tjesto za pitu bi uglavnom zavrsio u kanti za smece.Dugo vreman jedino rijesenje je bilo kupiti gotove kore,pa onda po zelji,pita sa sirom ili spinatom.Konacno sam uspjela sa ovim receptom i rezultat je bio odlican.


 

Nema komentara:

Objavi komentar