srijeda, 23. studenoga 2011.

Buhtle


500 g brasna
1 svjezi kvasac
2 zumanca
2 jaja
140 g margarina
1/4 l mljeka
70 g secera
1 vanilija secer
malo soli
naribanu koricu limuna

Pomjesati brasno, secer, vanilija secer i koricu limuna.Rastopiti margarin tek toliko da bude tecno i dodati mlakom mlijeku u kojem se predhodno razmuti kvasac i zatim dodati jaja i zumanca. Sve dobro izjednaciti i dodati mjesavini brasna i secera. Umjesiti kuvacom tjesto i ostaviti da odstoji dok ne postigne duplu velicinu. Nakon toga tjesto premjesiti i ostaviti da ponovo nadodje. Ovaj postupak ponoviti jos jednom. Na pocetku je tjesto veoma mekano i ljepljivo ali nakon svakog podizanja postaje sve vise glatko i spremno za razvijanje. Na radnu povrsinu posuti brasno, tjesto razviti deblline 1 cm, i izrezati na kvadratice 4x4 cm. Puniti po zelji marmeladom, slatkim sirom ili nutelom. Oblikovati buhtle i redati u pleh podmazan margarinom.


Premazati odozgo zumancetom, ostaviti kratko da malo nadodju i peci na 180°C oko 45 min. Kad se ohlade posuti secerom u prahu.

Mogu se praviti i bez punjenja ali sa vanilija sosom i sumskim vocem. Sve kombinacije su odlicne i uglavnom se pojedu u vrlo kratkom roku.

Nema komentara:

Objavi komentar