nedjelja, 17. travnja 2011.

Bergkuchen



Jedan paket kora
300 g secera
150 g mljevenih oraha
100 g mlevenog maka
100 g grozdjica
300 g rendane jabuke
100 g margarina
1/4 l slatkog vrhnja
1 jaje
Zimt
Malo ruma

Priprema:
Orahe pomjesati sa 100 g secera i malo zimta. Grozdjice potopiti u 2-3 kasike ruma. Mak tekodje pomjesati sa 100 g secera i dodati malo zimta. Jabuke oguliti i narendati, dodati preostalih 100 g secera i malo zimta. Rastopiti margarin. Pleh velicine 20x40 premazati sa malo margarina i poredati prve dvije kore.


Kore premazati sa malo margarina i posuti sa polovinom oraha. Zatim politii sa 2-3 kasike slatkog vrhnja.


Poredati naredne dvije kore, premazati margarinom, polovinom jabuka i politi sa 2-3 kasike slatkog vrhnja.


Zatim naredne dvije kore, malo margarina, pola smjese maka i 2-3 kasike slatkog vrhnja.


Naredne dvije kore, malo margarina, ali ovog puta sve grozdjice i 2-3 kasike slatkog vrhnja.


Poredati opet dvije kore, i sve ponoviti istim redosljedom tako da se zavrsi sa makom. Poredati zadnje dvije kore i premazati sa ostatkom slatkog vrhnja u kojeg se razmuti jedno jaje. Gornje kore izbockati vilicom i peci na 200°C oko 50 min. Kad se ispece pokriti odozgo nekim drugim plehom i ostaviti da se ohladi.



Kolac mi se veoma svidjeo, neobicna kombinacija oraha ,maka i jabuka koja se pretvorila u pravo zadovoljstvo okusa.

Nema komentara:

Objavi komentar