petak, 24. lipnja 2011.

Kolac od jabuke


Za tjesto:
300 g brasna
100 g secera
200 g margarina
malo soli
1 vanil secer
naribana korica limuna
1 zumance

5-6 jabuka
100 g mljevenog keksa ili plazme
50 g rastopljenog margarina
30 g grozdjica

Za nadjev :
2 jaja
1 zumanca
250 ml slatkog vrhnja
40 g secera
30 g gustina
naribanu koricu limuna
malo ruma

1 pakovanje zelatina

Umjesiti prhko tjesto i ostaviti u frizideru sat vremena. Pripremiti kalup i obloziti ga masnim papirom. Razviti tjesto po kalupu i dno posuti mljevenim keksom ili plazmom.

Oguliti jabuke, prepoloviti, odstraniti kospe i gornju polovinu vise puta zarezati. Poredati polovine jabuka, premazati rastopljenim margarinom i posuti grozdjicama.

Od svih sastojaka pripremiti nadjev i posuti odozgo.

Peci na 180°C oko 50 min.

Kolac ostaviti da se potpuno ohladi i pazljivo uz pomoc noza odvojiti od rubnog djela kalupa. Zelatin pripremiti po upustvu i u tankom sloju nanjeti na kolac.

Vec odavno zelim isprobati ovaj recept ali bih se uvijek odlucila za nesto drugo. Konacno je i ovaj kolac dosao na red i mogu priznati nije dugo cekao da se pojede.

Nema komentara:

Objavi komentar