nedjelja, 2. listopada 2011.

Fritule



Potrebo je:
500 g bjelog krompira
200 g brasna
30 g svjeze germe ( ili paketic suhe )
2 jaja
40 grama secera
50 ml ruma
50 g grozdjica
naribana kora limuna i narandze
malo lozovace rakije
muskatov orascic
kokos mast za peci ili ulje
secer u prahu ili kristal secer za dekoraciju

Krompir oprati istaviti da se kuha u ljusci. Pripremiti germu sa malo mlake vode i secera i ostaviti da nadodje. Skuhani krompir oguliti i jos toplog izgnjeciti.



Mlakom krompiru dodati umucena jaja, secer, vanilija secer, rum, koricu limuna i narandze, lozovacu i naribani muskat. Sve izmjesati pa zatim dodati brasno i grozdjice i malo posoliti. Ponovo dobro sve izmjesati i na kraju dodati germu. Ako je potrebno moze se dodati malo mlakog mljeka. Umutiti tjesto i ostaviti na toplom da odstoji oko sat vremena




Ugrijati mast i peci fritule tako sto se kasikom oblikuju manji ustipci. Povremeno okretati dok se peku i kad su jednako pecene vaditi na upijajuci papir. Jos tople valjati u kristal secer.

Ove fritule su odlicne uz kuhano vino sa rumom i peceno kestenje, meni omiljeno u ove jesenske dane. Pa tome dodajem i ovaj recept.

Kuhano vino sa rumom

1 l crnog caja
1 l crnog vina
250 g secera
sok od 2-3 limuna
sok od 4-5 narandzi
1/4 l ruma
2-3 klincica
malo zimta u prahu ili 1-2 stapica
2 vrecice vanilija secera
4-5 vrecica fixa za kuhano vino

Skuhati crni caj, dodati vino, secer i sokove od limuna i narandze, rum i ostale zacine. Sacekati da prokuha i na kraju dodati fix za kuhano vino.

Nema komentara:

Objavi komentar