Potrebo je:
500 g bjelog krompira
200 g brasna
30 g svjeze germe ( ili paketic suhe )
2 jaja
40 grama secera
50 ml ruma
50 g grozdjica
naribana kora limuna i narandze
malo lozovace rakije
muskatov orascic
kokos mast za peci ili ulje
secer u prahu ili kristal secer za dekoraciju
Krompir oprati istaviti da se kuha u ljusci. Pripremiti germu sa malo mlake vode i secera i ostaviti da nadodje. Skuhani krompir oguliti i jos toplog izgnjeciti.
Ove fritule su odlicne uz kuhano vino sa rumom i peceno kestenje, meni omiljeno u ove jesenske dane. Pa tome dodajem i ovaj recept.
Kuhano vino sa rumom
1 l crnog caja
1 l crnog vina
250 g secera
sok od 2-3 limuna
sok od 4-5 narandzi
1/4 l ruma
2-3 klincica
malo zimta u prahu ili 1-2 stapica
2 vrecice vanilija secera
4-5 vrecica fixa za kuhano vino
Skuhati crni caj, dodati vino, secer i sokove od limuna i narandze, rum i ostale zacine. Sacekati da prokuha i na kraju dodati fix za kuhano vino.
Nema komentara:
Objavi komentar