nedjelja, 13. ožujka 2011.

Torta od sira


Za tjesto:
150 g brasna
100 g sitnog secera
75 g margarina
50 g mljevenih badema
1 jaje
1 MK praska za pecivo
Naribanu koricu limuna
50 g badema sjeckanog na listice za kalup

Umjesiti prhko tjesto i ostaviti u frizider. Odvojiti dno kalupa i obod te premazati margarinom. Obod kalupa pazljivo posuti listicima badema.

Za fil:
500 g svjezeg sira
4 jaja
1 doza kompota od kajsije ili breskve
200 g margarina
200 g secera
1 puding od vanila

Procjediti kajsije ili breskve. Margarin pjenasto umutiti sa secerom i zumancima. Dodati sir i puding i na kraju snjeg od bjelanjaka.Tjestom ravnomjerno obloziti kalup i staviti nadjev od sira. Kajsije izrezati na tanje snite i redati odozdo. Posuti listicima badema.


Tortu peci na170- 180°C oko 50 minuta na donjoj resetki.

Moj prvi kolac sa sirom i vocem. Jednostavan pripremom i odlicnog ukusa tako da vec razmisljam isprobati kombinaciju sa visnjama ili sumskim vocem.

Nema komentara:

Objavi komentar